top of page
Zoeken

Gebroken knie gaf Pim van Breugel het zetje naar de zorg

Bijgewerkt op: 10 mei 2023

Tien jaar lang werkte Pim van Breugel met veel plezier in de logistiek. Hij groeide vanuit het magazijn door naar de planning. Maar zijn passie, die lag toch echt in de zorg. Toen zijn vriendin haar knie brak besloot hij de overstap te maken. Een geluk bij een ongeluk!


Van buiten ziet hij er stoer uit. Een grote man met baard, tatoeages en piercings. Misschien niet wat je zou verwachten van iemand in de zorg. Toch was Pim altijd al geïnteresseerd in het vak. ‘Mijn vader is vroeger ziek geweest. Hij lag een half jaar in het ziekenhuis en omdat ik nog zo jong was, ging ik vaak mee. Ik vond het toen al interessant om te zien hoe de broeders hun werk deden.’ Zijn vader is inmiddels weer kerngezond.


Van de logistiek naar de zorg

Na de middelbare school begon Pim aan een opleiding tot verzorgende. ‘Wegens bezuinigingen in de zorg, heb ik die opleiding nooit afgemaakt.’ Hij rolde de logistiek in en werkte tien jaar lang in verschillende magazijnen. ‘Bij mijn laatste werkgever kreeg ik de kans om door te groeien naar de planning. Die kans heb ik aangepakt. Er waren nog meer mogelijkheden om mezelf te ontwikkelen, maar de zorg zat nog altijd in mijn achterhoofd.’


Zorghart bleef kloppen

Vorig jaar brak zijn vriendin haar knie. Pim ging met haar mee naar het ziekenhuis en hielp thuis met revalideren. ‘Ik zette bijvoorbeeld haar trombosespuit, omdat ze dat zelf niet durfde.’ Het zorgbloed begon weer te stromen. ‘Door het rondlopen in het ziekenhuis en gesprekken voeren met artsen, wist ik dat ik echt het zorgvak in wilde gaan.’


Verschillende werkvelden ontdekken Wat Pim aansprak in de opleiding waren de drie verschillende werkvelden. ‘Tijdens de opleiding ontdek je de geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg en gehandicaptenzorg. Dat vind ik een groot voordeel van dit traject. Je bent straks breed opgeleid en kunt overal aan de slag. Ook vind ik het een pluspunt dat je gedurende je hele opleiding salaris ontvangt. Ik heb toch een huis waar ik wil blijven wonen. En als ik straks klaar ben, kan ik direct aan het werk bij Dichterbij, Pantein of GGZ Oost Brabant.’

Stage lopen in de geestelijke gezondheidszorg Zijn eerste stage loopt hij bij GGZ Oost Brabant. ‘In het begin was dit even wennen. Het is echt een ander soort zorg. Je bent niet bezig met basiszorg zoals wassen en aankleden. In de geestelijke gezondheidszorg draait het vooral om gesprekken voeren en observeren.’ Deze doelgroep spreekt Pim erg aan. ‘Onze cliënten wonen begeleid. Ieder hebben zij een eigen appartement. Wij helpen hen groeien om straks weer op zichzelf te wonen. Iedere ochtend vraag ik hen hoe ze geslapen hebben, of ze ergens tegenaan lopen of ik ergens bij kan helpen. Ik bied een luisterend oor en lopen ze vast, dan begeleid ik hen.

‘Dit maakt mijn werk geweldig’ Een bijzondere anekdote delen is niet moeilijk. ‘Een van onze cliënten is een jongeman met een drugsverslaving. Door zijn gebruik kreeg hij psychoses. We gingen met hem in gesprek om hem op het rechte pad te krijgen. Drie maanden later is hij clean. Hij maakt een geweldige ontwikkeling door en onderzoekt nu wat zijn mogelijkheden zijn om te gaan werken of naar een dagbesteding te gaan. Daar begeleiden wij hem bij. Maar het mooiste is dat hij totaal veranderd is als persoon. Van in zichzelf gekeerd met een donkere blik naar een open houding en altijd in voor een praatje. Zo’n ervaring maakt dit werk geweldig.’

Werken en leren combineren Hoe was het om weer terug de schoolbanken in te gaan? ‘Heel anders dan vroeger. Het is een BBL-opleiding en de combinatie van leren uit de boeken en in de praktijk werkt goed voor mij. Ook zit ik in een klas vol met mensen die ervoor willen gaan. Allemaal hebben we dezelfde passie en interesses. Zo is weer naar school gaan echt heel fijn.’

Volgende stage: ouderenzorg Zijn volgende stage is bij Pantein. ‘Ik weet nog niet waar ik precies ga werken, maar ik ben me nu al aan het verdiepen in de ouderenzorg. Ik kijk ernaar uit om een nieuw werkveld te ontdekken. Straks zal ik meer basiszorg bieden en verpleegtechnische handelingen leren. Heel anders, maar ik ben er net zo enthousiast over als de geestelijke gezondheidszorg!’

Kom naar onze informatieavond! Wil jij net als Pim een carrièreswitch maken naar de zorg? Kom dan naar een van onze informatiebijeenkomsten. Dan stellen Dichterbij, GGZ Oost Brabant en Pantein zich voor en vertellen we wat het vak en de opleiding inhoudt. Lees meer over de informatiebijeenkomsten en meld je aan!236 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page