top of page
Zoeken

Tweedejaars Deborah ontdekt drie werkvelden én zichzelf

Bijgewerkt op: 10 mei 2023

Al op haar zeventiende werd Deborah Verburgt voor het eerst moeder. Zodra haar drie kinderen op de basisschool zaten, koos ze ervoor om haar hart te volgen. Inmiddels is ze tweedejaars verpleegkundige bij MaasZorgWerkt en liep ze stage bij Dichterbij en GGZ Oost Brabant. Binnenkort volgt ze haar laatste stage bij Pantein.


Altijd was Deborah aan het werk. ‘Ik had verschillende banen om financieel rond te kunnen komen. Van de schoonmaak tot achter de kassa bij het tankstation. Heel vaak dacht ik: ik wil iets voor mezelf doen, maar wanneer?’ Toen haar drie kinderen naar de basisschool gingen was het moment daar. ‘Mijn vriendin was net afgestudeerd als verpleegkundige. Zij maakte mij enthousiast voor de zorg.’


Werken en leren mét salaris Maar wat is ‘de zorg’ eigenlijk? Om dat te ontdekken ging Deborah aan de slag bij GGZ als keukenassistent. ‘Toen werd ik pas echt enthousiast en besloot ik ervoor te gaan. Ik solliciteerde voor de verpleegkundige opleiding van MaasZorgWerkt. Hier kan ik het vak ontdekken, drie werkvelden verkennen, mijzelf ontwikkelen en ik krijg betaald. Dat was voor mij een heel belangrijk pluspunt. Ik heb toch een gezin te onderhouden.’

Drie werkvelden ontdekken

Een ander pluspunt is dat ze tijdens haar stages drie werkvelden kan bekijken. Zo doe je ervaring op in de zorg voor mensen met een verstandelijk beperking, de ouderenzorg én de geestelijke gezondheidszorg. Haar eerste stage liep Deborah bij Dichterbij. ‘Ik heb een familielid dat verstandelijk beperkt is. Van te voren dacht ik dan ook dat hier mijn hart zou liggen. Hoewel het een interessant werkveld is, ben ik erachter gekomen dat de geestelijke gezondheidszorg beter bij mij past.’

Uitdagend werk

Haar stage bij de opnameafdeling van GGZ gaf Deborah de afwisseling die ze zoekt. ‘Wanneer je ‘s morgens op je werk komt, weet je van te voren nooit hoe je dag eruit gaat zien. Je weet nooit hoeveel cliënten er binnenkomen. Ik ben van nature heel nieuwsgierig. Bij elke cliënt ga je de diepte in. Wie is deze cliënt? En hoe kunnen wij deze persoon het beste helpen? Dat geeft mij de uitdaging die ik zoek.’

Samen huiswerk maken Terug de schoolbanken in, was pittig voor Deborah. ‘Het zelfstandig leren vind ik soms best lastig. Je bepaalt namelijk zelf hoe je dit aanpakt. Na twee jaar studie, worstel ik daar nog steeds wel eens mee. Gelukkig ondersteunen onze leerkrachten me hierbij, al is het soms even zoeken.’ Ook thuis zijn ze aan het nieuwe ritme gewend. ‘Wanneer mijn kinderen huiswerk maken, dan zit ik bij ze en schrijf ik mijn eigen verslagen. Voor hen is het logisch dat mama ook naar school gaat en thuis opdrachten maakt.’

Weloverwogen beslissing Voor wie twijfelt over een overstap naar de zorg, heeft Deborah een advies. ‘Denk er goed over na. Zet alle plussen en minnen voor jezelf op een rij en maak dan de beslissing. Deze keuze heeft veel impact op mijn gezin. Mijn kinderen gaan naar de BSO en mijn man moet thuis veel meer oppakken, maar ik weet waar ik het voor doe.’

Je bent zelf je eigen instrument

De afgelopen twee jaar heeft Deborah veel geleerd. Over het vak, maar ook over zichzelf. ‘Soms twijfel ik over mijn eigen kunnen. Niet dat dat nodig is, want ik lig prima op schema. Mijn docente Mirjam geeft mij het vertrouwen wat ik nodig heb. Zij zegt altijd ‘Je bent zelf je eigen instrument’ en dat is misschien wel de meest waardevolle les die ik leer. Ik ken mezelf nu beter dan ooit, ik leer mijn sterke eigenschappen gebruiken en ontdek hoe breed dit mooie zorgvak is. En dat er straks gegarandeerd een baan voor mij is binnen de drie zorgorganisaties geeft me ook veel vertrouwen in de toekomst!’


Kom naar onze informatieavond! Wil jij net als Deborah een carrièreswitch maken naar de zorg? Kom dan naar een van onze informatiebijeenkomsten. Dan stellen Dichterbij, GGZ Oost Brabant en Pantein zich voor en vertellen we wat het vak en de opleiding inhoudt. Lees meer over de informatiebijeenkomsten en meld je aan!502 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page