top of page
Zoeken

Van de logistiek naar de zorg. Joep Heijmans kwam terecht in een warm bad

Bijgewerkt op: 10 mei 2023

Na jaren plannen, organiseren en aansturen in de logistiek, volgt mensenmens Joep Heijmans nu zijn hart naar de zorg. In september begon hij aan de mbo-opleiding tot verpleegkundige bij MaasZorgWerkt. Zijn advies aan anderen die nog twijfelen? ‘Maak die overstap, ga bewegen en blijf niet vastzitten in je huidige baan.’


Na zijn mbo-opleiding aan het SintLucas, rolde Joep via zijn bijbaantje de logistiek in. ‘Ik begon als magazijnmedewerker en werkte me op tot supervisor van alle teamleiders.’ Met zijn carrière, groeide ook het bedrijf waar hij werkte. ‘We groeiden van 1 naar 6 locaties. De korte lijntjes werden ineens langer en de bedrijfsstructuur veranderde. Waar ik voorheen nog meewerkte in het magazijn, zat ik nu hele dagen achter de computer administratieve taken te doen. Denk aan rapportages, uren registraties en financiële overzichten te maken. Dat paste niet langer meer bij mij.’

Meelopen op de ambulance Met hulp van een jobcoach onderzocht Joep waar zijn interesses lagen. De techniek en de zorg scoorden steeds heel hoog. Hij koos voor de zorg. ‘Ik wilde graag met mensen werken, in contact zijn met anderen.’ Bij hoge uitzondering mocht Joep meelopen op de ambulance. Dat gaf de doorslag. ‘Ambulanceverpleegkundige word je niet zomaar. Je hebt een hbo-opleiding nodig en veel ervaring. Maar die meeloopdag opende wel mijn ogen.’

Laatste opleidingsplek Alsof het zo had moeten zijn, zag Joep een bericht voorbij komen op Facebook van MaasZorgWerkt. ‘De BBL-opleiding voor verpleegkundige is vol, stond er. Toch stuurde ik een mailtje.’ Ineens ging het snel. Een dag later werd Joep teruggebeld. Er was onverwacht een plek beschikbaar gekomen. ‘Op vakantie in Denemarken had ik het eerste online kennismakingsgesprek. Daarna volgden nog twee sollicitatiegesprekken en was ik aangenomen! Ik heb echt heel blij dat ik toen toch dat mailtje gestuurd heb.’


Terug in de schoolbanken

Sinds september gaat Joep weer 1 dag in de week naar school. ‘Dat is best weer even wennen na 13 jaar. Ik ben een doener, dus de hele dag in de schoolbanken zitten luisteren is best een uitdaging voor mij.’ Favoriet zijn dan ook de periodieke praktijklessen. ‘Laatst hadden we een praktijkles over tiltechnieken. Je leert dan hoe je iemand uit een stoel tilt en op een goede manier in een tillift zet. Ook leerde ik hoe je een bed opmaakt. Niet zoals thuis, maar met een cliënt die erin ligt. Dat is heel iets anders! En nu zijn we bezig met het meten van de vitale functies.’

Begeleiden, observeren en medicatie verstrekken

De basiszorgtechnieken kan hij op dit moment nog niet toepassen in zijn huidige stage. ‘Mijn cliënten bij GGZ Oost Brabant zijn heel zelfstandig. Ze wonen in hun eigen appartementen in ons gebouw. Allemaal hebben ze een lichte verstandelijke beperking met psychiatrie op de voorgrond. Wat ik doe is hen begeleiden, observeren en onder toezicht medicatie uitzetten en verstrekken. Ik herinner een cliënt bijvoorbeeld dat hij om 10 uur een afspraak heeft bij de tandarts. Persoonlijke zorg bieden is niet echt nodig. Al heb ik laatst wel het haar van cliënt geverfd.’

Warm ontvangst Het opleidingstraject bestaat uit verschillende stages in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, de ouderenzorg én de geestelijke gezondheidszorg. Hoewel hij nieuwsgierig is naar de andere werkvelden en zorgorganisaties, wil Joep nog even niet denken aan zijn volgende stage. ‘Ik ben hier op zo’n warme manier ontvangen. Toen ik hier kwam, hingen er op de ramen A4tjes met ‘Welkom Joep’. Daar moest ik als grote stoere kerel uit de logistiek wel even van slikken. Iedereen die ik ontmoet is zo vriendelijk. Allemaal willen ze me helpen en begeleiden. Dat is echt een hele fijne manier van werken.’

Volg je hart Voor wie twijfelt over een carrièreswitch naar de zorg, heeft Joep maar 1 advies. ‘Gewoon doen! Stiekem zijn er zoveel mensen die vastzitten in een baan en iets anders willen, maar niet durven. Dat had ik zelf ook. Ik heb een vrouw, twee jonge kinderen en een koophuis. Maar bij MaasZorgWerkt combineer je werken met leren én krijg je direct salaris. Dat maakt een overstap toch net iets minder spannend. Dus ik zeg: ga bewegen, in plaats van vast blijven zitten in de klei, en volg je hart!’

Kom naar onze informatieavond! Overweeg jij om net als Joep een opleiding tot verpleegkundige te gaan volgen? Meld je dan voor onze online informatiebijeenkomst op 23 januari. Tijdens de informatiebijeenkomst stellen Dichterbij, GGZ Oost Brabant en Pantein zich voor en vertellen we wat het vak en de opleiding inhoudt. Lees meer over de informatiebijeenkomst en meld je aan!


1.340 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page