top of page
Zoeken

Eerste opleiding MaasZorgWerkt met starters en zij-instromers is begonnen


Dichterbij, Pantein, en GGZ Oost Brabant hebben binnen hun samenwerking MaasZorgWerkt de handen ineengeslagen voor een nieuwe opleiding verpleegkundige niveau 4. Afgelopen maandag 3 mei was het dan eindelijk zo ver en is de opleiding gestart met 20 leerlingen. Een bonte mix van starters en zij-instromers die al andere leer- en werkervaring hebben opgedaan buiten de zorg. Zowel de zwemlerares als de bakker, kapper en timmerman zijn vertegenwoordigd in deze eerste goedgevulde klas.


Uniek aan MaasZorgWerkt is dat drie organisaties samen opleiden naar verpleegkundige niveau 4 en dat zij dit doen in drie jaar in plaats van de gebruikelijke 4 jaar. De student werkt tijdens de opleiding bij deze drie verschillende organisaties, ieder met hun eigen expertise: de zorg voor mensen met een verstandelijk beperking, de ouderenzorg én de geestelijke gezondheidszorg. Studenten worden hierdoor breed opgeleid en zijn straks inzetbaar als verpleegkundige. Een prachtige kans voor de studenten, maar ook voor de organisaties om op die manier samen te werken.

Drie vliegen in één klap

Student Joost Verbiesen, voorheen machinaal houtbewerker voor een bedrijf dat keukens maakt, vertelt: “Ik heb al langer in mijn hoofd zitten dat ik de zorg in wil. Ik heb dit vroeger nooit durven kiezen omdat ik dacht dat het niet bij me zou passen. In mijn tijd als interieurbouwer ben ik er achter gekomen dat het wél echt bij me past en heb ik gelukkig de stap genomen. Ik kies voor het traject MaasZorgWerkt, omdat ik hier de ruimte heb om drie verschillende richtingen te kunnen ontdekken.”


Ik kies voor het traject MaasZorgWerkt, omdat ik hier de ruimte heb om drie verschillende richtingen te kunnen ontdekken.

Samen met opleider OPPstap Zorg en Welzijn is deze opleiding vormgegeven. Directeur Onderwijs OPPstap Carla Stam-van Kollenburg vertelt: “We besteden veel aandacht aan de persoonlijke en professionele ontwikkeling van de studenten en zorgen samen met de organisaties voor goed opgeleide professionals. Wij verzorgen de opleiding in nauwe samenwerking met de praktijk van Dichterbij, Pantein en GGZ Oost Brabant.”


De kracht van leren in de praktijk

Binnen de opleiding werken we met werkplekleerdagen waarbij de lesdag verplaatst wordt naar de eigen werkplek. De opdracht wordt dan met de werkbegeleider, student en docent nabesproken. De kracht ligt in het leren in de praktijk waarbij de uiteindelijke zorgvrager centraal staat. Student Verbiesen: “Omdat deze opleiding veel zelfstandigheid vraagt, heb ik hiervoor gekozen. Ik denk dat je daar het beste van leert. Ik verwacht mezelf te ontwikkelen als verpleegkundige en verwacht veel lol te hebben in mijn werk. Dit hoop ik te bereiken, het plezier terug te vinden in het werk wat je doet. Tot gisteren verheugde ik me het meest op de eerste schooldag. Nu verheug ik me al op mijn eerste werkdag. Ik kan haast niet wachten en heb veel zin om dit traject te belopen!”


Dichterbij, Pantein, GGZ Oost Brabant en OPPstap geloven in een leven lang ontwikkelen in de nauwe samenwerking met de praktijk. Docenten van OPPstap zijn mensen die de praktijk van binnenuit kennen door hun ruime werkervaring en vaak nog naast hun docentschap werkzaam zijn in de zorg.


Van zwemjuf naar zorg

Ook studente Wies van den Broek staat te trappelen om aan de slag te gaan. Ze stelt zich graag even voor. “Tot afgelopen zaterdag was ik met plezier aan het werk als zwemonderwijzer, dit heb ik 5 jaar gedaan. Ik ben begonnen als baby/peuter juf als zaterdagbaantje en hier verder in gegroeid en opgeleid. In die 5 jaar heb ik mijn opleiding op het CIOS (Centraal Instituut Opleiding Sportleiders) afgerond als sport en beweeg coördinator. Waarom ik nu voor MaasZorgWerkt kies is omdat ik het breed opgeleide heel mooi vind. Dat je in verschillende werkvelden kunt kijken en niet alleen wat voor jou al bekend is. Voor mij is de GGZ bijvoorbeeld helemaal nieuw en daarom zie ik dat ook echt als een uitdaging.


Waarom ik nu voor MaasZorgWerkt kies is omdat ik het breed opgeleide heel mooi vind. Dat je in verschillende werkvelden kunt kijken en niet alleen wat voor jou al bekend is.

Ik ben voor de CIOS al eens eerder gestart aan een opleiding verpleegkunde, maar heb helaas moeten stoppen vanwege privéomstandigheden. Ik verheug me om de draad nu weer op te pakken en lekker het werkveld in te gaan. Zorgen voor diegene die dit nodig hebben. Deze mensen een lach op hun gezicht toveren. Ik hoop mijn kennis die ik al heb uit te breiden en dit om te zetten in een diploma.


Veel familie en vrienden zeggen dat verpleegkunde echt iets voor mij is. Als trots ‘brusje’ (zus van een broer met een beperking) ondersteun en help ik hem waar nodig. Daarnaast draai ik elke zomer een kamp voor jongeren met een lichamelijke beperking. Ik doe daar de zorg van top tot teen en ik sport ook met ze. Ook ben ik actief bij de volleybalclub als trainer en zit ik in het jeugdbestuur.

104 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page